Nieuws Nieuwe website NV Haarlem

Nieuwe website NV Haarlem

De NV Haarlem was op zoek naar een nieuwe webdesigner en vond die – per  toeval – bij webbureau Surf&Turf. Daar was eigenaar Jochem Laan bezig met een eigen zoektocht, naar inspiratie en nieuwe contacten. De samenwerking leidde tot de geheel vernieuwde website van de NV, die sinds 17 mei online is. Ontwerper Jochem vertelt; over de totstandkoming van de site, over het krokodillenbrein van de internetgebruiker en over de netwerk-goeroe van Haarlem.

In mijn eigen bubbel

“Ik was aan het werk in mijn kantoor. Daar breng ik de meeste tijd door, in mijn eigen bubbel. Dat is comfortabel, maar af en toe wil ik eruit, de hort op, om nieuwe mensen te leren kennen en inspiratie op te doen. Ik belde Jan Glas van de NV Haarlem, omdat hij voor mij de netwerk-goeroe van Haarlem is.” Voor Jan kwam het telefoontje als geroepen. De NV zocht een webdesigner en Surf&Turf was wat Jan betreft geknipt voor de klus. En zo keerde Jochem terug naar zijn bubbel.

Maar maak het niet te gek

Met een opdracht die hem inderdaad op het lijf geschreven was en bovendien de gewenste inspiratie en contacten kon opleveren. De opdracht was het bouwen van een nieuwe, gebruiksvriendelijke website, met een moderne en frisse uitstraling. Maar maak het niet te gek, luidde het nadrukkelijke verzoek. Een klus naar Jochems hart. “Wij hebben design hoog in het vaandel staan,” zegt hij, “maar het overbrengen van de boodschap staat altijd voorop. Daarbij geldt: less is more. Veel webdesigners halen alles uit de kast om hun skills te laten zien. Ze denken ingewikkelde concepten uit, maar bij de bezoeker schiet die informatie direct het krokodillenbrein in. Een drukke website veroorzaakt stress, als iemand die op straat in je oor schreeuwt.”

Ruimte en overzicht

Een van de voornaamste doelen was dan ook het creëren van rust. Minder grafische elementen, meer ruimte en overzicht. Jochem nam het logo van NV Haarlem als uitgangspunt. “Een geslaagd webontwerp bestaat voor 90% uit goed gebruik van fonts. Ik heb achterhaald welk lettertype voor het logo is gebruikt. Dat diende als basis voor het verdere ontwerp.”

Aandacht van een goudvis

Bij de indeling was het volgens Jochem vooral belangrijk de juiste prioriteiten te stellen. Omdat het eerdergenoemde oerbrein ook bij het overdragen van gegevens vraagt om een zorgvuldige benadering. “Mensen hebben op het internet de aandacht van een goudvis. We weten dat de site van NV Haarlem vooral wordt bezocht door mensen zich willen aanmelden voor de talkshow. Daarom hebben we er met een technisch foefje voor gezorgd dat de aanmeldbutton altijd in beeld blijft. Ook op afwijkende schermformaten. We hebben een design gemaakt dat werkt op ieder apparaat.”

Ik kom hier voor de borrel…

Opvallend in het overwegend sobere ontwerp, is de quote onderaan de homepagina: ‘Allemaal hartstikke leuk enzo, maar ik kom hier voor de borrel…’ Jochem: “Tijdens de talkshows worden veel grappen gemaakt. Humor is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de NV, dus dat komt ook op de site naar voren. En met die quote spreek je ook een jonger publiek aan.”

Cool om te horen

Dat de NV Haarlem ook aantrekkelijk is voor de jonge ondernemer, weet de 30-jarige Jochem uit ervaring. “Ik haal veel inspiratie uit de NV. Het is cool om te horen waar Haarlemse ondernemers mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Uiteindelijk wil ik zelf graag een product ontwikkelen, waarmee ik iets kan toevoegen. Tot die tijd laat ik me inspireren. Daarom is het goed om af en toe m´n kantoor uit te komen.”